KETOLABBEN

= ekspertene på optimal ketose =

Glade folk på ketodiett

Hva er ketose?

Kostplanen vår baserer seg på det vi kaller «optimal ketose». Men dersom du ikke vet hva vanlig ketose er så kan du lese det her:

Ketose er er en metabolsk forandring i kroppen som skjer når kroppen begynner å brenne fett for energi i stedet for glukose. Dette skjer vanligvis når du følger en kost som er lavt på karbohydrater og høyt på fett, som for eksempel en ketogen diett.

Det er en naturlig og ufarlig tilstand for alle friske mennesker. Vi produserer ketoner hele tiden, men mest om natten og når vi går lange perioder uten mat (som for eksempel ved periodisk faste). De fleste som trener mye vil være i lett ketose etter en lang økt.

I praksis har kroppen to typer drivstoff – karbohydrater og fett. Men kroppen forbrenner karbohydratene først. Dette betyr at så lenge den hele tiden får påfyll med karbohydrater gjennom kosten, vil den aldri ha en sjanse til å forbrenne fett. Når man kutter karbohydrater (på det man kaller ketogen kost eller LCHF) og kroppen har brukt opp det lille den har lagret av glykogen så har den ikke noe valg, den må i gang med å brenne fett.

Ketoner er rester fra fettforbrenningen. I ketose tar ketonene over de fleste jobbene som glukose har gjort frem til da og gir energi til hjernen og musklene. Og minst like effektivt. Det er smart å lese seg opp om vitenskapen bak ketose. Det hevdes fra flere hold at både hjertemuskelen og hjernen fungerer bedre på ketoner enn på glukose. Mange celletyper er involvert i dette spillet. Det er når dette skjer i kroppen at man sier at du «er i ketose».

Kroppen trenger litt glukose for visse vevstyper, men selv om du ikke spiser noen karbohydrater i det hele tatt, kan den produsere det lille den trenger fra fettmolekyler og fra proteiner. Etter å ha gått på lavkarbo kost i minst et par uker, vil de fleste begynne å merke betydelige forbedringer i kognitiv ytelse. Hjernen får jevn og god tilgang på ketoner og blir ikke utsatt for blodsukkersvingninger hver 3 time.

Ulvehunger, søtsug og cravings forsvinner helt fra livet ditt! Du kan plutselig oppdage at du har glemt å spise. Det er lett å gå uten mat over lengre perioder fordi kroppen får de næringsstoffene den trenger fra fettreservene. Kiloene vil renne av deg!

Men ketose er ikke alltid ensbetydende med vektnedgang. Les mer om forskjellen mellom ketose og optimal ketose.

Ketose kan føre til en rekke helsemessige fordeler, inkludert vekttap og økt fysisk og mental yteevne. Det er imidlertid viktig å huske at ketogen diett ikke er for alle, og at det er viktig å følge en balansert og variert kost for å sikre at kroppen får nok næringsstoffer. Hvis du vurderer å prøve en ketogen diett, bør du først rådføre deg med en lege eller ernæringsfysiolog for å sikre at ketodietten passer for deg.

NB: Ketose må ikke forveksles med ketoacidose, en alvorlig tilstand av syreforgiftning i kroppen som kan forekomme hos personer som har diabetes, eller hos personer som har andre alvorlige sykdommer og infeksjoner.

KETOLABBEN e-bok cover (3D)
Den originale norske keto dietten fra KETOLABBEN som har hjulpet tusenvis av nordmenn å gå ned i vekt siden 2017! Komplett program med 6 ukers kostplan inkludert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Pin It on Pinterest