Hva er ketose?

Hva er ketose?

Kostplanen vår baserer seg på det vi kaller «optimal ketose». Men dersom du ikke vet hva vanlig ketose er så kan du lese det her:

Ketose er en omstilling som skjer i kroppen. Det er en naturlig og ufarlig tilstand for alle friske mennesker. Vi produserer ketoner stadig, men mest om natten og når vi går lenge uten mat (som for eksempel ved periodisk faste). De fleste som trener mye vil være i lett ketose etter en lang økt.

Kroppen har i praksis to ulike typer drivstoff – karbohydrater eller fett. Men kroppen forbrenner som regel karbohydratene først. Det vil si at så lenge den får stadig påfyll av for mye karbohydrater gjennom kosten vil den aldri få mulighet til å forbrenne fett. Når man kutter karbohydrater (på det man kaller ketogen kost eller LCHF) og kroppen har brukt opp det lille den har lagret av glykogen så har den ikke noe valg, den må i gang med å brenne fett. Ketoner er reststoffer fra fettforbrenningen. Ketonene overtar da de fleste oppgavene som glukose har hatt frem til da og forsyner hjernen og musklene med energi. Og det på en minst like effektiv måte. Det er smart å lese seg opp på vitenskapen bak ketose. Det hevdes fra flere hold at både hjertemuskelen og hjernen fungerer bedre på ketoner enn på glukose. Det er flere hormoner involvert i dette gamet. Det er når dette skjer i kroppen at man sier at man «er i ketose».

Kroppen trenger noe glukose til enkelte vevstyper men selv om du ikke spiser noen karbohydrater i det hele tatt så kan den lage det lille den trenger fra fettmolekylene og fra proteiner. Etter hvert som tilpasningen til et lavkarbo kosthold har pågått minst et par uker vil de fleste begynne å merke en fantastisk bedring kognitivt. Hjernen har jevn og god tilgang på ketoner og utsettes ikke for blodsukkersvingninger hver 3 time.

Ulvehunger, søtsug og craving vil forsvinne helt fra livet ditt! Du kan plutselig oppdage at du har glemt å spise. Det er nemlig lett å gå lenge uten mat fordi kroppen henter det den trenger fra dine fettreserve. Kiloene vil renne av deg!

 

Men ketose er ikke ensbetydende med vektnedgang. Les her om hva som er forskjellen på ketose og Optimal ketose.

 

(Ketose må ikke forveksles med ketoacidose som er en diabetisk tilstand av syreforgiftning i kroppen.)