KETOLABBEN

= ekspertene på optimal ketose =

kvinne med graf

Kan man sjekke optimal ketose med ketostix eller blodsukkerapparat?

Det finnes flere måter å måle nivået av ketoner i kroppen, men den mest nøyaktige metoden er å ta en blodprøve. Dette kan gjøres på et medisinsk laboratorium, og du vil få resultatet etter noen dager.

MÅLING MED KETOSTIX:

Det finnes 3 forskjellige typer ketoner i kroppen. Ketostix eller urinstrips brukes av noen til å måle ketoner ved å tisse på stripsen eller dyppe den i urin. Men ketostix måler kun én av ketontypene i kroppen, og ikke den som er viktigst.

Ketostix for måling av urin gir altså en viss indikasjon på om du er i ketose, men ikke hvor på skalaen du ligger eller om ketosen er innenfor det optimale. For å komme i «optimal ketose» må du ha en viss mengde ketoner i kroppen (over det som er normalt ved vanlig lavkarbo kost).

Det kan dessuten være til dels store avvik mellom utskillelsen av ketoner i urin og ketoner i blod. I starten av en kostholdsendring produserer kroppen overflod av ketoner som så blir skylt ut i urinen. Kroppen stabiliserer seg etter hvert som den vet hvor mye den trenger, og den får da et mindre overskudd. Det vil si at man etter en tid kan finne seg i ketose selv om det ikke vises i urinen eller på stripsene. Det er derfor liten vits i å måle ketose med urinstrips dersom du har spist ketogen kost over tid.

Disse stripsene kan altså IKKE brukes for å finne ut om du er innenfor optimal keton sone.

MÅLING I BLOD:

Det finnes noen blodsukkerapparater som i tillegg kan måle ketoner i blod. Dette er den mest korrekte måten å måle ketoner på, men selv denne måten er ikke optimal. Et slikt apparat måler også kun én av ketontypene i kroppen, men det er i alle fall den viktigste typen av de tre som finnes. Apparatene kan kjøpes på apotek, men teststrimlene er dyre og vanskelige å få tak i. (Nei, du kan IKKE måle ketoner med teststrimler for blodsukkermåling.)

Ketoner i blodet varierer gjerne ut over dagen. Og for å få et nøyaktig resultat ved hjelp av et blodsukkerapparat bør man måle før og etter hvert måltid, pluss før og etter trening. Vi anbefaler vanligvis ikke bruk av et slikt apparat på grunn av hvor mye det går ut over ens lommebok og grunnet unødvendige mye styr med prikking i fingeren ved hver blodtaking. Men dersom du ønsker å prøve det se etter apparater merket “b-keton”.

Les mer om hvordan du kan oppnå optimal ketose uten målinger.

KETOLABBEN e-bok cover (3D)
Den originale norske keto dietten fra KETOLABBEN som har hjulpet tusenvis av nordmenn å gå ned i vekt siden 2017! Komplett program med 6 ukers kostplan inkludert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Pin It on Pinterest