KETOLABBEN

= ekspertene på optimal ketose =

glad kvinne med hvitt sjal

Periodisk faste

Periodisk faste er en type diett der man faster i en viss periode av døgnet eller enkelte dager i uken og deretter spiser som normalt i resten av tiden. Periodisk faste kan ha mange potensielle helsemessige fordeler, inkludert vekttap, økt insulinfølsomhet og økt fettforbrenning.

Har du noen gang tenkt over ordet for frokost på engelsk, nemlig «breakfast»? Deler du ordet i to blir det «break fast» som betyr «bryt faste». Hvilken faste er det man bryter når man spiser frokost? Jo, det er nattens faste. Fasten er altså allerede en naturlig del av ditt liv uavhengig av om du har tenkt over det eller ikke.

Våre kostplaner forlenger nattens faste enkelte dager i uken hjelper deg dermed inn i den «optimale keton sone» som er vanskelig å komme inn i ved hjelp av kosthold alene. Faste på et vanlig kosthold med karbohydrater vil bruke de første 24 timene til å forbrenne glukosen i kroppen, og så kan den begynne å tære på dine muskler før kroppen til slutt går i hvileforbrenning (sparebluss). På et lavkarbo kosthold derimot, hvor kroppen din allerede har stilt seg inn på fettforbrenning, vil kroppen bli tvunget til å forbrenne eget kroppsfett straks den ikke inntar mat. Den vil da brenne overskuddsfettet ditt som du ønsker å bli kvitt.

Et eksempel på det er dersom du inntar 1200 kalorier en dag, men kroppen din trenger 2000 kalorier; vil den hente de manglende kalorier fra ditt lagrede fett og du vil da gå ned i vekt. Periodisk faste er derfor enormt effektivt og enda mer så i kombinasjon med et lavkarbo kosthold.

HELSEFORDELER MED FASTE

Det er mye informasjon ute å går om periodisk faste som er blitt meget populært de siste årene. Noen av fordelene rapportert inn er følgende: Vektnedgang og lavere kroppsfett, bedre fokus og konsentrasjon, lavere nivå av sukker i blodet, reversering av type 2 diabetes, økt energi, økt fettforbrenning, økt veksthormon, lavere kolesterolnivåer, balanserer din sultfølelse, bedrer fettlever, bedrer nevrodegenerative lidelser, forbedrer immunforsvaret, bedrer allergier, kjemper mot kreftceller (de er avhengig av glukose) potensielt forebyggende av Alzheimers sykdom, potensielt lengre liv, aktivering av celleregenerering og reparasjon i kroppen, bedrer lipidparametre, mindre inflammasjon og betennelse, gir fordøyelsen hvile, normaliserer blodtrykk, sulter dårlige tarmbakterier, krever ingen matlaging, er tilgjengelig overalt, fleksibelt og ikke minst bra for lommeboken din.

IKKE VÆR REDD FOR FASTE

Mange er redd for faste da de vanligvis ikke klarer å gå sultne over lengre tid uten negative virkninger. Faste på kostplanen er derimot mye enklere enn du tror, av følgende grunner:

  1. Du har kanskje lagt merke til at på de dagene du hopper over frokost blir du mindre sulten enn de dagene du spiser frokost? Når du spiser frokost er det akkurat som du slår på en knapp og du blir straks sulten igjen etter 3-4 timer. Ved å hoppe over frokost vil du merke at kroppen ikke skriker etter mat på samme måte. Du forlenger nattens faste. Skulle du likevel føle deg sulten er dette en vanesak. Drikk en god del vann og sultfølelsen vil mest sannsynlig gå over etter kort tid. Til slutt vil kroppen venne seg til det så du ikke blir sulten i det hele tatt. Du vil bli overrasket!
  2. Kostplanen kombinerer periodisk faste med et lavkarbo kosthold. En av bivirkningen fra et slikt kosthold er faktisk at du mister sultfølelsen. Mange forteller at de glemmer å spise. Du får ikke de samme insulinhoppene og blodsukkersvingningene som før, og kan gå mye lenger uten mat.
  3. Kostplanen innfører periodisk faste gradvis. Når fasten er innført er det ikke verre enn at man hopper over frokost og lunsj utvalgte dager i uken. Tilsammen med nattens hvile vil det innebære et fastevindu på ca 22 timer noen få ganger i uken. Man avslutter så fastedagene med middag + smoothie.

MÅ MAN FASTE PÅ PLANEN?

Dersom du kun ønsker å spise deg frisk trenger du ikke å faste på kostplanen. Men dersom du ønsker å gå ned i vekt ved hjelp av «optimal ketose» anbefaler vi deg å faste. Fasten hjelper til med å gi en rask vektreduksjon. Om du ikke ønsker å faste kan du fint droppe den.

Se gjerne en norsk dokumentar om hvorfor faste er effektivt her: Schrödingers Katt: Sult

KETOLABBEN e-bok cover (3D)
Den originale norske keto dietten fra KETOLABBEN som har hjulpet tusenvis av nordmenn å gå ned i vekt siden 2017! Komplett program med 6 ukers kostplan inkludert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Pin It on Pinterest